قوانین مالیاتی

همه چیز درباره اینتاکد – کد مالیاتی

عناوین مهم

اینتا کد چیست؟

سازمان امورمالیاتی به منظور طبقه بندی دقیق فعالیتهای‌ اقتصادی اشخاص، به هرفعالیت یک شناسه یکتای مالیاتی(اینتا کد) اختصاص می‌دهد. این کد به عنوان ابزاری کلیدی در فرآیندهای مالیاتی عمل کرده و ویژگی های یک فعالیت اقتصادی را به طور دقیقی تعریف می‌کند.

در فرآیند ساخت اینتا کد، فعالیتهای اقتصادی در سه دسته کلی تولیدی، بازرگانی و خدماتی قرار می‌گیرند و درادامه با گرفتن اطلاعاتی از قبیل نوع و درصد فعالیت از مؤدی مالیاتی، اینتا کد اختصاصی فعالیت ارائه می‌شود، با استفاده از این طبقه بندی، نسبت سود فعالیت تعیین خواهد شد و در نهایت با توجه به میزان سود تعیین شده و تطابق آن با با جدول پلکانی ماده 131قانون مالیاتهای مستقیم، مالیات فعالیت مذکور، محاسبه خواهد شد.

با استفاده از کدهای مالیاتی، سازمان‌ها و افراد می‌توانند مالیات خود را به‌صورت دقیق‌تر و شفاف‌تر محاسبه و پرداخت کنند. این کدها نه تنها فرآیند پرداخت مالیات را تسهیل می‌کنند، بلکه از خطاهای احتمالی نیز جلوگیری می‌کنند. اگر به دنبال راه‌حلی برای مدیریت بهتر مالیات خود هستید، یادگیری و استفاده از کدهای مالیاتی می‌تواند گامی مؤثر در این مسیرباشد.

سازمان امور مالیاتی با استفاده ازاینتا کد اختصاصی و مؤلفه‌هایی مانند گردش پایانه‌های فروشگاهی (شامل کارت‌خوان و درگاه اینترنتی) وگردش حساب تجاری، کسب‌وکارها را از نیاز به استخدام حسابدار برای محاسبه سود و زیان مالیاتی معاف کرده است. این سیستم به‌صورت خودکار و دقیق، مالیات را محاسبه می‌کند و فرآیند پرداخت را تسهیل می‌بخشد.

چه افرادی به اینتا کد مالیاتی نیاز دارند؟

دریافت اینتا کد مالیاتی برای تمامی اشخاص حقوقی و صاحبان مشاغلی که طبق قانون مالیاتهای مستقیم موظف به ثبت فعالیت‌های اقتصادی خود در سامانه مالیاتی هستند، ضروری است. برای مطالعه این بخش از قانون مالیاتهای مستقیم می‌توانید به پورتال رسمی سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و در بخش قوانین جزئیات مربوطه را مطالعه کنید.

اگر یک شرکت اقدام به فعالیت‌های تجاری بدون داشتن اینتا کد مالیاتی کند، امکان استفاده از تبصره 100 قانون مالیات و ارسال اظهارنامه مالیاتی را ندارد و در طی فعالیت‌های کاری‌اش قطعا به مشکلات زیادی برخورد می‌کند، پس اگر در شروع فعالیت کاری‌تان هستید، همین ابتدا تمام مراحل قانونی را انجام داده و اینتا کد را بگیرید تا دچار مشکلی در این زمینه نشوید.

مراحل دریافت اینتا کد

افراد برای ثبت‌نام در سیستم مالیاتی و دریافت مجوزهای لازم، باید یک اینتا کد دریافت کنند و برای این منظور باید مراحل زیر را طی کنند:

  1. وارد سایت tax.gov.ir شوید.
  2. نام کاربری و رمز عبوری که پس از ثبت نام دریافت کرده اید وارد کرده و دکمه ورود را بزنید.
https://register.tax.gov.ir/Pages/Login
  1. پس از ورود و انتخاب پرونده مالیاتی مربوطه  در صفحه فعالیتها بر روی گزینه "افزودن فعالیت جدید" کلیلک کرده و در فرم مربوطه نوع دقیق شغل را براساس پروانه کسب‌تان مشخص کنید، پس از وارد کردن درصد فعالیت و شرح فعالیت دکمه ثبت را انتخاب نمایید.
register.tax.gov.ir

برای دریافت اینتا کد به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • انتخاب سطر جدید برای تک تک فعالیتهای اقتصادی با ذکر نوع خدمات یا کالا امکان پذیر است.
  • درصد فعالیت‌تان در اینتا باید جمعا 100 باشد به طور مثال یک فروشگاه رایانه ای 70% درآمد خود را از فروش رایانه و لوازم جانبی و 30% آن را ازخدمات تعمیر رایانه کسب می‌کند. این فروشگاه باید برای هردو فعالیت خود سطر ایجاد کرده و باذکردرصد هرکدام، اطلاعات دقیقی از 100درصد درآمد کسب وکارش افشا کند.
درصد فعالیت ایتا کد
  • دقت داشته باشید باتوجه به اینکه ماهیت فعالیت های خدماتی سود خالص است قاعدتا درصد مالیات هم بیشتر در نظر گرفته میشه و علت تاکید بر تفکیک فعالیتهای یک واحد تجاری در اینتا به این علت می‌باشد.
  • فرم مربوطه را به دقت پرکرده چرا که درصورت انتخاب اینتا کد اشتباه عواقب قانونی متوجه کسب و کارتان خواهد شد.

انتخاب اینتاکد غیرمرتبط

انتخاب اینتاکد غیرمرتبط در سایت سازمان امکان‌پذیر است، اما باید از عواقب قانونی آن آگاه باشید. در مرحله اولیه، انتخاب اینتاکد توسط مودی مالیاتی انجام می‌شود و شما می‌توانید اینتاکد متناسب با موضوع فعالیت خود را انتخاب کنید. با این حال، ممکن است به صورت سهوی یا عمدی اینتاکدی غیرمرتبط با فعالیت اصلی خود انتخاب کنید. این موضوع در زمان رسیدگی مالیاتی توسط کارشناس ارشد مالیاتی مشخص و اگر به دلیل انتخاب نادرست اینتاکد، میزان مالیات برآوردی و تشخیصی شما کمتراز میزان واقعی فعالیتتان باشد، مازاد مالیات همراه با جرائم مالیاتی از شما اخذ خواهد شد.

عدم وجود کد شغلی در لیست فعالیتهای اینتا کد

وقتی که در زمان ثبت نام، اینتاکد مشاغل مرتبط با فعالیت شما در لیست اینتاکد نباشد، باید مراحل زیر را انجام دهید:

  1. از میان گزینه‌های موجود در لیست اینتا کد گزینه “سایر” یا “متفرقه” را انتخاب کنید.
  2. یک نامه و پیوست کپی مجوز فعالیت اقتصادی شما به دفتر فنی سازمان امور مالیاتی ارسال کنید و در نامه مذکور، جزئیات دقیقی از فعالیت اقتصادی خود را بیان کنید.
  3. سازمان مالیاتی ممکن است از شما اطلاعات و اسناد اضافی درخواست کند تا بتواند کد مالیاتی مناسب و دقیقی برای شما ارائه کند.
  4. پس از دریافت کد مالیاتی، شما می‌توانید به‌طور معتبر فعالیت خود را در سیستم مالیاتی ثبت کرده، معاملات خود را انجام داده و از خدمات سازمان امور مالیاتی بهره‌برداری کنید.

نکات مهم درباره اینتاکد مالیاتی

  •  یک فرد با یک کد ملی می تواند کد های مالیاتی متعددی برای کسب و کار های مختلف خود دریافت کند.
  •  درصورتی که از یک کد مالیاتی برای چند کسب و کار مختلف استفاده شود نوعی فرار مالیاتی و جرم تلقی می شود.
  • اگر یک شرکت اقدام به فعالیت‌های تجاری بدون داشتن اینتا کد مالیاتی کند، امکان استفاده از تبصره 100 قانون مالیات و ارسال اظهارنامه مالیاتی را ندارد و هنگام اظهار اظهرنامه با خطای اینتا کد مواجه خواهد شد.
  • شما مسئول صحت تمامی اطلاعات وارد شده هستید؛ بنابراین هریک از اطلاعات شما که تغییر کرد بهتر است نسبت به اصلاح آن اقدام کنید. برای نحوه اصلاح اینتاکد می توانید به مقاله ی ویرایش اینتاکد مراجعه کنید.

جمع بندی

اینتا کد به عنوان ابزاری کلیدی در فرآیندهای مالیاتی عمل کرده و ویژگی های یک فعالیت اقتصادی را به طور دقیقی تعریف می‌کند و به سازمان امور مالیاتی این امکان را می‌دهد که با استفاده از نسبت سود مربوط به یک فعالیت مشخص، مالیات آن را به طور دقیق و عادلانه برآورد کند.

دریافت این کد برای فعالیت های اقتصادی هر مؤدی ضروری است.  بدون دریافت اینتاکد مالیاتی، مراحل ثبت نام مودی در سامانه امور مالیاتی کشور، تکمیل نبوده و مودی مالیاتی، امکان استفاده و بهره مندی از بسیاری از خدمات سامانه امور مالیاتی کشور، همچون ثبت نام اظهارنامه مالیاتی و معافیت مالیاتی تبصره ماده 100 را نخواهد داشت، ضروری است تا مودیان مالیاتی، در اسرع وقت، با مراجعه به وب سایت register.tax.gov.ir نسبت به دریافت اینتا کد مالیاتی خود اقدام کنند.

از اینکه  مقاله ی اینتاکد را در وبسایت نرم افزار مدیریت تعمیرگاه و حسابداری آنلاین فینتی مطالعه نمودید سپاسگزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *