قانون مالیات بر ارزش افزوده یکی از مهمترین قوانین مالیاتی در ایران است که اکثر فعالیتهای اقتصادی را شامل میشود. اما سوالی که ممکن است برای بسیاری از کسبوکارها، از جمله تعمیرگاههای موبایل و کامپیوتر، پیش آید این است که آیا این دسته از خدمات نیز مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند؟ و اینکه آیا تعمیرگاه های بدون جواز کسب یا تعمیرگاه های غیررسمی نیز ملزم به پرداخت مالیات هستند؟ در این مقاله به بررسی این موضوعات خواهیم پرداخت.
عناوین مهم
مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
مالیات بر ارزش افزوده نوعی مالیات غیرمستقیم است که دولت از مصرفکننده نهایی در فرآیند تولید یک کالا یا خدمت دریافت میکند به این صورت که در هنگام خرید، بنگاهها مبلغ اولیه به اضافه مالیات ارزش افزوده را پرداخت میکنند و در هنگام فروش، مبلغ کالا یا خدمات را به همراه مالیات ارزش افزوده از خریدار دریافت میکنند. در پایان دوره سه ماهه مابه التفاوت این دو مبلغ به حساب سازمان امور مالیاتی واریز میشود.
هدف از اجرای مالیات بر ارزش افزوده افزایش منابع درآمد دولت، کاهش وابستگی به منابع نفتی و ایجاد شفافیت و جلوگیری از فرار مالیاتی است. پایه مالیاتی معمولاً میزان مصرف است، و هرچه مصرف بیشتر باشد، میزان کل مالیات بر ارزش افزوده جمعآوری شده نیز بیشتر خواهد بود.
کدام کالا و خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند؟
قانون مالیات بر ارزش افزوده در ایران در سال ۱۳۸۷ به تصویب رسید و از آن زمان به بعد اجرایی شد. این قانون به صورت دورهای اصلاحاتی را تجربه کرده است تا به نیازهای اقتصادی کشور پاسخ دهد، براساس ماده 1 قانون مالیات بر ارزش افزوده، تمامی کالاها و خدمات ارائه شده در کشور مشمول این مالیات هستند، مگر آنکه صراحتاً در ماده9 قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده ازشمول آن معاف شده باشند.
طبق ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده، برخی از خدمات ازاین مالیات معاف هستند. به عنوان مثال، خدمات درمانی، آموزشی و برخی از خدمات عمومی جزو این موارد هستند. شما میتوانید با مراجعه به سایت www.intamedia.ir از بخش قوانین و مقررات جزئیات این قانون را مطالعه کنید.
معافیت های ماده 9 قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده :
خدمات درمانی، تشخیصی و خدمات آرامستانها | خدمات درمانی و پیشگیری برای دام و گیاهان | چاپ و انتشار روزنامه | خدماتی که ما به ازای آن به صورت حقوق و دستمزد پرداخت میشود |
عملیات و خدمات بانکی و اعتباری قرضالحسنه | خدمات مالی و اعتباری | خدمات بیمههای زندگی و درمان تکمیلی | خدمات بازار سرمایه |
خدمات انتشار و نقل و انتقال سهام | صدور و ابطال، نقل و انتقال واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری | سود تسهیلات اعطایی شرکتهای واسپاری (لیزینگ) | خدمات حمل و نقل |
خدمات آموزشی، پژوهشی و ورزشی | خدمات اقامتی هتلها | قدرالسهم هزینه مشترک دریافتی در شهرکهای صنعتی | خدمات فنی، بازسازی، تعمیر و نگهداری کالاهای نظامی و انتظامی و امنیتی |
آیا تعمیرگاههای موبایل و کامپیوتر مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند؟
خدمات تعمیر شامل تعمیر و نگهداری دستگاههای مختلف، از جمله تلفن همراه و کامپیوتر، به عنوان خدمات فنی یا تخصصی در نظر گرفته میشوند همانطور که در لیست معافیت های ماده 9 قانون مالیات بر ارزش افزوده مشاهده کردید خدمات فنی جز معافیت های مذکور نبوده و تعمیرگاههای موبایل وکامپیوتربه دلیل ارائه خدمات فنی، مشمول مالیات بر ارزش افزوده میشوند.
نحوه محاسبه و پرداخت مالیات برارزش افزوده
ثبتنام در نظام مالیاتی
تمامی کسبوکارهایی که مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند، موظفند در سامانه مالیاتی کشور ثبتنام کنند و کد اقتصادی و اینتا کد دریافت کنند.
نحوه محاسبه مالیات
مالیات بر ارزش افزوده به صورت درصدی از هزینه خدمات یا کالا محاسبه میشود و در حال حاضر این درصد برابر با 10 درصد است، به جز مواردی که در قانون نرخ متفاوتی دارند.برای خدمات تعمیر موبایل و کامپیوتر هم این نرخ 10 درصد میباشد.
ماده 5 : مأخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالاها و خدمات، در مورد مودیان عضو سامانه مودیان، ارزش فروش مندرج در صورتحساب الکترونیکی است که توسط آنان در سامانه مزبور ثبت شده است.
تبصره 1: مأخذ محاسبه مالیات و عوارض فروش کالاها و خدمات در مورد مودیانی که عضو سامانه مودیان نیستند و نیز مودیان متخلف موضوع ماده (9) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، ارزش روز کالا یا خدمت در زمان تعلق می باشد که توسط سازمان بر اساس اطلاعات موجود در سامانه مودیان، استعلام از مراجع ذی صلاح یا تعیین کارشناس یا هیأت کارشناسی مشخص می شود. همچنین سازمان می تواند برای تعیین مأخذ مشمول مالیات مودیان مزبور، از دفاتر، اسناد و مدارک (اعم از الکترونیکی یا غیرالکترونیکی) آنها استفاده نماید. مودی مکلف است دفاتر، اسناد و مدارک مذکور را در صورت درخواست مأموران مالیاتی، کارشناس یا هیأت کارشناسی به آنان ارائه کند.
پرداخت مالیات
تعمیرگاههای موبایل و کامپیوتر باید مالیات بر ارزش افزوده جمعآوری شده از مشتریان را در دورههای سهماهه به سازمان امور مالیاتی پرداخت کنند وبر اساس قانون مالیات بر ارزش افزوده، تا۱ماه پس از پایان فصول چهارگانه فرصت دارند تا اظهارنامه مالیات برارزش افزوده را درسایت www.evat.ir ارسال کنند.
مالیات تعمیرگاه بدون جواز کسب
مجوز کسبوکار یا همان پروانه کسبوکار یکی از الزاماتی است که طبق قانون همه صاحبان مشاغل و مغازهدارها باید پیش از راه اندازی کسب وکار خود دریافت کنند. افرادی هستند که بدون دریافت مجوز کسب و کار، شروع به کار میکنند. این افراد باید بدانند که نداشتن جواز یا پروانه کسب و کار مانع مشمولیت مالیاتی نخواهد شد.
بنابراین همه مغازه داران از جمله صاحبان تعمیرگاه ها که به دلیل نداشتن جواز کسب و کار برای چند دوره مالیات پرداخت نکردهاند، باید مجموع درآمدهایی که طی این دورهها کسب کردهاند را به اداره امور مالیاتی منطقه خود اعلام کنند و مالیات تمام این سالها را پرداخت کنند.
حتی اگرمیخواهید تعمیرگاه خودتان را تعطیل کنید یا بفروشید باید مالیات بر درآمد مربوط به کسب و کار خودتان را به صورت کامل از طریق ارسال اظهارنامه به اداره امور مالیاتی تسویه کنید.
جریمههای عدم پرداخت مالیات در ایران: قوانین و پیامدها
در نظام مالیاتی ایران، عدم پرداخت به موقع مالیات یا ارائه نکردن اظهارنامه مالیاتی، مشمول جریمههای سنگینی میشود. این جریمهها به منظور تشویق مؤدیان به رعایت قوانین مالیاتی و جلوگیری از فرار مالیاتی اعمال میشوند.که در ادامه به آنها میپردازیم.
جریمه عدم ارائه اظهارنامه: ۲٫۵ درصد مالیات متعلقه به ازای هر ماه تأخیر (تا سقف ۳۰ درصد).
جریمه تأخیر پرداخت: ۲٫۵ درصد به ازای هر ماه تأخیر (تا سقف ۳۰ درصد).
جریمه عدم ثبت نام: برای اشخاص حقیقی و حقوقی که در نظام مالیاتی ثبت نام نکنند.
جریمه عدم صدور صورتحساب: برای کسبوکارهایی که معاملات خود را در سامانههای مالیاتی ثبت نکنند.
جریمه فرار مالیاتی: تا ۲ برابر مالیات متعلقه برای پنهانکردن درآمد یا ارائه اطلاعات نادرست.
جمع بندی
در نهایت، تعمیرگاههای موبایل و کامپیوتر مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند و باید طبق قانون درپایان هر فصل مالیات ارزش افزوده را به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت نمایند. صاحبان این کسبوکارها باید با قوانین آشنا شوند و فرآیندهای لازم را برای تطبیق با این قانون انجام دهند تا از مشکلات قانونی جلوگیری کنند.
پیچیدگیهای مرتبط با ثبتنام، حسابداری و ارائه اظهارنامه مالیاتی میتواند برای کسبوکارهای کوچک چالشبرانگیز باشد، با توجه به اهمیت موضوع مالیات ارزش افزوده، پیشنهاد میشود صاحبان تعمیرگاهها از نرم افزارهای حسابداری تعمیرگاهی همانند نرم افزار فینتی ومشاوران مالیاتی کمک بگیرند تا فرآیندهای مالیاتی خود همچون ارسال اظهارنامه ارزش افزوده واستفاده از معافیت های مالیاتی و…را به درستی مدیریت کنند.
در پایان، از شما سپاسگزاریم که وقت خود را صرف مطالعه این مقاله در وبسایت نرم افزار مدیریت تعمیرگاه و حسابداری آنلاین فینتی کردید. امیدواریم اطلاعات ارائهشده در مورد مالیات برای شما مفید بوده باشد.