مالیات یکی از مهم ترین جنبه های مدیریت کسب و کار و امور مالی شخصی است. آگاهی از قوانین و الزامات مالیاتی نهتنها به پیشگیری از جریمه ها و مشکلات حقوقی کمک میکند، بلکه میتواند به کاهش هزینه های مالیاتی و بهبود مدیریت مالی کمک کند. متأسفانه، بسیاری از افراد و کسب و کارها به دلیل عدم آگاهی یا تصور اشتباه از قوانین مالیاتی، با مشکلاتی روبهرو میشوند. در این مقاله، به بررسی 20 تصور اشتباه رایج مالیاتی و تأثیرات آنها میپردازیم تا راهنمایی برای رعایت اصول مالیاتی ارائه دهیم.
- برای اینکه مالیات پرداخت نکنم اظهار رد نمیکنم !
درصورتی که بر درآمد کسب شده، اظهارنامه رد نشود از کل سود مالیات گرفته خواهد شد و هیچگونه معافیت مالیاتی ای در نظر گرفته نمیشود در حالی که اگر اظهارنامه رد شود؛قسمتی از سود مذکور مطابق با قوانین از مالیات معاف خواهد شد و در نتیجه شخص مالیات کمتری پرداخت میکند . - من از چند سال پیش درآمد دارم و پرونده مالیاتی ندارم پس سازمان کاری به درآمد من ندارد!
خیر؛ سازمان امور مالیاتی طبق قانون ۶سال فرصت دارد تا تراکنش ها و درآمد شما را رسیدگی کند و مالیات بر درآمد را مطالبه کند.
به طور مثال اگر شما در سال ۱۴۰۰ درآمد داشته اید سازمان تا تیر ماه سال ۱۴۰۶ فرصت دارد رسیدگی های لازم را انجام دهد.
اگر مهلت زمانی مذکور گذشت و سازمان اقدامی انجام نداد درآمد سال ۱۴۰۰شما مرور شده است و از شما گرفته نخواهد شد اما درصورتی که قبل از تیر ماه ۱۴۰۶ برگ تشخیص برآوردی صادر شد، سی روز فرصت دارید تا برای سال ۱۴۰۰ اظهارنامه اعتراضی به مالیات برآوردی ارسال کنید و درآمد ها و هزینه ها و سود واقعی آن سال را ابراز کنید، درصورتی که این اظهار نامه ارسال نشود به این معنی است که مالیات تخمینی سازمان را پذیرفته اید و بعد از آن فرصتی برای اعتراض نخواهید داشت ، سازمان امور مالیاتی ممکن است اظهارنامه اعتراضی شما را قبول یا رد کند.
(این مهلت ۶ساله مربوط به مالیات بر درآمد است و درمورد مالیات بر ارزش افزوده صدق نمیکند، اگر مشمول مالیات ارزش افزوده باشید سازمان محدودیتی برای گرفتن مالیات مذکور ندارد و بعد از گذشت هرچند سال میتواند مالیات ارزش افزوده را از شما بگیرد.) - چون لیست بیمه رد نشده است، سازمان امور مالیاتی هزینه بیمه را قبول نمیکند!
این تصور اشتباه است چرا که سازمان تامین اجتماعی نهادی جداگانه از مالیات است و رد نکردن لیست بیمه توسط تامین اجتماعی بررسی میشود و دلیل کافی برای قبول نکردن هزینه حقوق توسط سازمان امور مالیاتی نیست. - جهات اعتراض به برگه تشخصی را تا زمان برگزاری هیات حل اختلاف اعلام نمیکنم!
طبق دستور العمل سازمان امور مالیاتی، هنگام ثبت اعتراض به برگ تشخیص در سامانه باید ذکر شود که مودی نسبت به چه مواردی اعتراض دارد به طور مثال : اعتراض به اعمال سود ویژه ( اینتا کد) یا برآورد مالیات تخمینی، در غیر این صورت در هیات حل اختلاف حق هیچگونه اعتراضی ندارد. - آنلاین شاپ دارم و اسناد مربوط به هزینه ارسال(پست) را نگه نمیدارم!
سازمان امور مالیاتی ممکن است برای واریزی های مشتری برای هزینه ارسال مالیات تعیین کند چرا که آن وجه را درآمد قلمداد میکند مگر اینکه مدارکی داشته باشید که اثبات کند وجه مذکور بابت هزینه ارسال بوده و جنبه درآمدی ندارد. - مبلغ وام خانوادگی به حساب من واریز میشود ولی هیچ یادداشتی از اعضا نمیگیرم!
ممکن است بابت واریزی های مربوط به صندوق وام خانوادگی به شما مالیات تعلق بگیرد، برای جلوگیری از این اتفاق میتوانید یک حساب بانکی جداگانه برای این واریزی ها باز کنید و متنی مبنی برا اینکه واریزی ها بابت وام بوده و سودی برای شما ندارد بنویسید تا فامیل ها زیر آن را امضا کنند . با این دو کار ساده احتمال تعلق مالیات به شما تقریبا صفر خواهد شد. - گردش حسابم را عمدا بالا میبرم تا وام بگیرم!
اگر گردش حساب خود را به جهت گرفتن وام عمدا بالا ببرید بعدا باید درمورد آن پاسخگو باشید و اگر توضیح دقیق و با سندو مدرک نداشته باشید مبالغ مربوطه در برگ تشخیص مالیاتی منظور خواهد شد.
- من کارم فروش اجناس وارداتی هست پس اینتاکد تولید داخل انتخاب میکنم تا مالیات کمتری پرداخت کنم!
طبق ماده ۲۷۴ مالیاتهای مستقیم، کتمان فعالیت جرم محسوب میشود و انتخاب اینتاکد اشتباه هم نوعی کتمان فعالیت است و سازمان میتواند با اقامه دعوا علیه شخص مجرم، او را به دادگاه فراخوان کند. - یک حساب بانکی مشخص به پرونده مالیاتی متصل میکنم و باهاش کار نمیکنم تا مالیاتم صفر باشه!
طبق ماده ۱۶۹ مکرر قانون مالیات های مستقیم، همه بانک ها ملزم به ارائه گردش همه حساب های بانکی اشخاص به سازمان امور مالیاتی هستند پس سازمان به تمامی حساب های بانکی مودی دسترسی لازم را دارد و اگر شخص مدعی باشد که واریزی ها، درآمد نبوده باید ادعای خود را با سندو مدرک به سازمان اثبات کند. - برای اینکه مالیات کمتری پرداخت کنم شماره کارت تامین کننده یا طلبکار را به مشتری میدهم!
طبق بخشنامه بانک مرکزی، پول معامله باید به طرف حساب معامله واریز شود نه حساب شخص دیگری و از آنجایی که انتقال مبالغ سقف روزانه دارد برای انتقال وجه بیشتر از سقف مذکور باید قسمت “بابت” را پر کنید و برای آن اسناد و مدارک درست ارائه کنید.
سقف روزانه واریزی :
●۴۰۰میلیون تومان برای اشخاص حقیقی
●۱میلیارد تومان برای اشخاص حقوقی و سپرده تجاری افراد حقیقی
- برای تشکیل پرونده مالیاتی به هر کافی نتی مراجعه میکنم!
تشکیل پرونده مالیاتی و انتخاب اینتاکد فعالیت، موضوع بسیار مهم و حیاتی برای کسب و کارتان میباشد و تاثیر مستقیم بر مالیات و تکالیف قانونی مربوطه دارد. پس در قدم اول مطمعن شوید شخص اطلاعات مالیاتی کافی دارد و بعد کار مالیاتی خود را به او بسپارید. - در سند حسابداری به جای “هزینه تبلیغات” “هزینه اسپانسری” ثبت کردم .
در سرفصل های ماده ۱۴۸ قانون مالیات های مستقیم هزینه تبلیغات جز هزینه های قابل قبول مالیاتی است ولی از کلمه هزینه اسپانسری استفاده نشده هرچند هردو کلمه یک معنی دارند ولی توصیه میشود عینا از همان کلمه هزینه تبلیغات استفاده شود تا به مشکلات مالیاتی بر نخورید. - مشتری نمیتواند تخلفات مالیاتی من را گزارش کند!
مشتریان شما میتوانند با مراجعه به سامانه سوت زنی هرگونه تخلف مالیاتی شما را به سازمان اعلام کنند و بازرس سازمان در اسرع وقت به محل کسبو کار شما آمده و هرگونه اسناد و مدارک و حتی سیستم شما را مورد بررسی دقیق قرار میدهد. - اینتا کد اشتباه ثبت کردم چیکار کنم؟
اگر شخص حقوقی هستید از سامانه my.tax آن را تغیر دهید و درصورتی که شخص حقیقی هستید باید با اسناد و مدارک و نامه مربوطه حضورا به سازمان امور مالیاتی مراجعه کنید. برای اطلاعات دقیق تر به مقاله چگونه اینتا کد را عوض کنم؟ مراجعه کنید. - چند روز فرصت دارم تا فاکتور فروش را در سامانه مودیان ارسال کنم؟
هر مودی مشمول مالیات بر ارزش افزوده موظف است حداکثر تا ۱۲ روز پس از فروش، فاکتور فروش مربوطه را به سامانه مودیان ارسال کند و در غیر این صورت به میزان ۱۰ درصد از فروش ابراز نشده جریمه خواهد شد. - من تو کار تبلیغات هستم پس نباید مالیات بر ارزش افزوده بدهم!
اگر به صورت موسسه یا شرکتی تبلیغاتی فعالیت میکنید باید طبق قوانین، مالیات ارزش افزوده پرداخت کنید ولی درصورتی که در قالب شخص حقیقی کار کنید خیر. - دستگاه کارتخوان یک پایانه فروشگاهی هست پس من تو سامانه مودیان فاکتور ثبت نمیکنم!
اینکه دستگاه کارتخوان طبق قانون یک پایانه فروشگاهی است کاملا صحیح است اما داشتن دستگاه پوز برای جریمه نشدن کافی نیست چراکه شماره منحصر به فرد مالیاتی ندارد پس اگر مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستید توصیه میشود فاکتور فروش ها را در سامانه مودیان ارسال کنید تا از هرگونه مشکلات مالیاتی جلوگیری شود.
- برای فرار از مالیات از مشتری میخواهم پول را کارت به کارت کند یا به حساب اقوامم واریز کند!
بانک ها آمار حساب ها را به سازمان امور مالیاتی میدهند پس توصیه میشود برای فرار مالیاتی چنین اقداماتی انجام ندهید چرا که ممکن است جریمه ها و عواقب مالیاتی زیادی متوجه کسب و کارتان شود.
- من آنلاین شاپ دارم آیا باید پرونده مالیاتی تشکیل بدهم؟
بله شما تا ۴ماه پس از شروع فعالیت خود فرصت دارید تا پرونده مالیاتی تشکیل دهید در غیر این صورت معافیتی به شما تعلق نمیگیرد و ۱۰ درصد مبلغ مالیات جریمه میشوید پس توصیه میشود کار خود را با یک مشاور کار خوب شروع کرده و تکالیف مالیاتی را انجام دهید تا با خیال راحت بر کسب و کارتان تمرکز کنید.
- فاکتور فروشم را در سامانه مودیان ارسال نکردم!
جریمه عدم ارسال فاکتور در سامانه مودیان، جریمه سنگینی است چرا که بر خلاف دیگر جرائم مالیاتی که درصدی از مالیات متعلق را جریمه میکنند، جریمه مذکور ده درصد از مبلغ فروش است ینی ده هر مبلغی که فروش داشته و در سامانه ثبت نکردید را باید جریمه بدهید .
جمع بندی
رعایت قوانین مالیاتی و آگاهی از نکات کلیدی آن میتواند شما را از بسیاری از مشکلات و جریمه های مالیاتی در امان نگه دارد. تصورات اشتباه درباره مالیات، ممکن است منجر به تصمیمات نادرست و پر هزینه شود. با مطالعه و شناخت دقیق قوانین، همراهی با مشاوران مالیاتی باتجربه و اجرای تکالیف قانونی، میتوانید کسب و کار خود را به صورت بهینه مدیریت کرده و از مزایای معافیت ها و تخفیف های قانونی بهرهمند شوید. به یاد داشته باشید که آگاهی و شفافیت مالیاتی نه تنها وظیفهای قانونی، بلکه کلیدی برای رشد پایدار و موفقیت بلندمدت است.
از اینکه مقاله ی 20 تصور اشتباه مالیاتی را در وبسایت نرم افزار مدیریت تعمیرگاه و حسابداری آنلاین فینتی مطالعه نمودید از شما کمال تشکر را داریم.